home 7th zjuuleke Soorten zwepen contact Onderhoud links guestbook

English Dutch

Onderhoud van uw zwepen

Aangezien leren zwepen van een natuurproduct gemaakt worden hebben ze zo nu en dan wel enige liefde en aandacht nodig.
Hieronder een paar tips voor het onderhoud van zwepen waardoor je er jarenlang plezier van kan beleven.

Opslag

Bewaar de zwepen wanneer ze niet in gebruik zijn in een droge ruimte waar ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.
Probeer de zwepen indien mogelijk ergens aan op te hangen en leg ze niet opgevouwen in een kast.
Bewaar leer producten in geen geval in een plastic tas of zoiets dergelijks. Hierdoor kan eventueel vocht niet ontsnappen en loop je het risico dat de zwepen beschimmeld raken.

Leerverzorging

Aangezien leer een natuurproduct is zal het leer op termijn uitdrogen. Dan is het van belang de zwepen goed in te vetten.
Hoe je dit doet is niet van groot belang maar zelf doe ik het gewoon met mijn blote handen. Handen zijn tenslotte altijd weer te wassen. Een doekje is natuurlijk ook geen bezwaar.
Bij zwarte zwepen is het type leervet ook niet van heel groot belang maar ik raad in elk geval wel leervet met bijenwas aan. Ook moet het vet op het moment van aanbrengen niet vloeibaar zijn.
Bij gekleurd leer, zeker bij kangoeroelederen zwepen, is de keuze van ledervet van groter belang aangezien ledervet het leer kan doen verkleuren. Bij bijna elke type ledervet wordt het leer wel iets donkerder, maar bij de ene soort is dit meer dan bij de andere.

Zelf gebruiken we bij voorkeur Oakwood Leather Conditioner maar helaas heb ik hier nog geen verkooppunt in Nederland voor weten te vinden. Uiteraard is Ebay altijd een optie. Een heel goed alternatief hiervoor is Fieblings Aussie Leather Conditioner en dit is gewoon verkrijgbaar bij Boomsma in Breda. Er zullen vele andere soorten leervet zijn die ook uitermate goed voldoen maar we kunnen ze natuurlijk niet allemaal uit testen. Daarom raden we met aan om bij een onbekend product eerst enkel een klein onopvallend plekje van je zweep te behandelen en te kijken wat voor resultaat dat geeft.

Een goede singletail zal overigens de eerste paar jaren minimaal onderhoud nodig hebben aangezien een goede singletail bij het maken bij elke laag al stevig ingevet wordt zodat de zweep zichzelf nog jaren van binnenuit "voedt".